Ana içeriğe atla

Havf ve reca

.
Özel günlerden korkuyorum. Gereğini yapamayacak olmak beni rahatsız ediyor. Bir an önce geçip gitsinler istiyorum. 

Özel gün dediysem babalar - analar günü, doğum günü falan değil bahsettiğim. Kandil geceleri, Ramazan'ın son on günündeki tek geceler, kapımıza dayanan Zilhicce günleri. Terviye, arefe, pazartesi, perşembe, cuma saati, bayram sabahı, Muharrem'in 9, 10, 11'i,  her ayın 13, 14, 15' i.


Din ile bağım korku ve cezalandırma üzerine mi kurulmuş acaba? Bugünleri fırsat bilip coşkuyla elimden geleni yapmak yerine yapılması gerekeni yapamamak düşüncesi ile darlanmak, korkmak ve sıkılmak da neden? 

Havf ve reca arasında durmak bu mudur? Sanmıyorum. Pasifize eden korku o tavsiye edilen havf olamaz. 

Bize hep ideal örnekler anlatıldığı için mi böyleyim. Tapduk Emre'nin dergâhında Yunus'tan başka kimse yok muydu ki? 

Hoca şöyle bir örnek vermişti. Bir yapboz var. Büyükçe bir manzara. Dağ, taş, uçsuz bucaksız gökyüzü, dere kenarında oturan bir genç kız. Yapbozun en can alıcı yeri kızın gözleri. Herkes o kızın gözleri olmak istiyor. Oysa manzaranın tam olması için deredeki taştan yamaçtaki ota kadar her şeye ihtiyaç var.


Bir gün Efendimize (sav) Necid ahâlisinden bir adam geldi. Saçları karışıktı. Kulağımıza sesinin mırıltısı geliyordu, ancak ne dediğini anlayamıyorduk. İyice yaklaşınca gördük ki, İslâm'dan soruyormuş. Hz. Peygamber, "Gece ve gündüzde beş vakit namaz" demişti ki adam tekrar sordu: "Bu beş dışında bir borcum var mı?" Hz. Peygamber, "Hayır ancak istersen nâfile kılarsın." dedi. Efendimiz "Ramazan orucu da var." deyince adam: "Bunun dışında oruç var mı?" diye sordu. Hz. Peygamber, "Hayır! Ancak dilersen nâfile tutarsın." dedi. Efendimiz ona zekâtı hatırlattı. Adam: "Zekât dışında borcum var mı?" dedi. Hz. Peygamber,
"Hayır, ama nâfile verirsen o başka!" dedi.

Adam geri döndü ve gider ayak: "Bunlara ilâve yapmayacağım gibi noksan da tutmayacağım." dedi. 

Efendimiz de "Kasem olsun kurtuluşa erer, yeter ki sözünde dursun dedi. 

Bu Necidlinin varlığı kalbimi ısıtıyor. Reca onun beni götürdüğü yer midir? 


Erbain 23/40

Yorumlar